پرایوت نامبر یا شماره خصوصی چیست؟
به احتمال زیاد تماسهایی را که هیچ شمارهای نشان نمیدهند را دیدید یا از دیگران درباره آنها شنیدید، این تماسها پرایوت نامبر یا همان شماره خصوصی هستند. این شمارهها از طرف مخابرات به سازمانها و نهادهای ویژه ارائه میشود و شرکتهای خصوصی و مردم عادی نمیتوانند پرایوت نامبر داشته باشند.
در این مقاله راویستک و در زیرمجموعه مقالات نرم افزار مرکز تماس با معرفی شمارههای پرایوت، نحوه تماس با شمارههای خصوصی و آشنایی با نهادهایی که شماره خصوصی دارند، قصد داریم که شما را با پرایوت نامبر آشنا کنیم تا اگر تماسی خصوصی داشتید، بدانید چگونه باید پاسخ دهید.
پرایوت نامبر چیست؟
برای شما یا اطرافیان شما احتمالا پیش آمده است که تماسهایی گرفته شده و روی صفحه موبایل یا تلفن number یا no caller id نمایش داده میشود. شما در این تماسها ردی از عدد نمیبینید، به این تماسها پرایوت نامبر یا شماره خصوصی میگویند.
بهعبارتی دیگر شماره خصوصی شمارهای است که هنگام تماس، اطلاعات تماسگیرنده به گیرنده نمایش داده نمیشود. در واقع، این نوع شمارهها بهگونهای طراحی شدهاند که حریم خصوصی تماسگیرنده حفظ شود و شماره تلفن او برای گیرنده مشخص نباشد.
وقتی شما در ایران پرایوت نامبر روی گوشی خود میبینید یعنی اینکه سازمانهای امنیتی مثل سپاه یا وزارت اطلاعات با شما تماس گرفتهاند. مردم عادی و شرکتهای خصوصی امکان استفاده از شمارههای خصوصی را ندارند.
مقالات مرتبط:
چه کسانی از پرایوت نامبر استفاده می کنند؟
طبق مصوبه دولت، شرکت مخابرات این امکان را دارد که برای سازمانهایی مشخص شماره خصوصی صادر کند. البته این امکان فقط برای نهادها و سازمانهای خاصی قابل اجرا است و افراد عادی جامعه نمیتوانند چنین درخواستی داشته باشند.
ظاهرا برای دریافت شمارههای ناشناس بایستی بالاترین مقام یک وزارتخانه یا نهاد نظامی و انتظامی با بالاترین مقام وزارت ارتباطات نامه نگاری کند و زمانی که نیاز آن نهاد به پرایوت نامبر محرز شد، از سوی مخابرات برای آن نهاد شمارههای خصوصی در نظر گرفته میشود.
آیا می توان با شماره خصوصی تماس گرفت؟
همانطور که از نامش پیداست، پرایوت نامبر بهگونهای تنظیم شده است که هنگام تماس، شماره واقعی فرد تماسگیرنده نمایش داده نشود؛ بنابراین، شما تنها یک شماره ناشناس یا خصوصی را میبینید و نمیتوانید از روی آن به شماره اصلی فرد تماسگیرنده پی ببرید.
هدف اصلی استفاده از شماره خصوصی، حفظ حریم خصوصی سازمان و ارگان تماس گیرنده است. اگر به راحتی بتوان با این شمارهها تماس برگشت زد، دیگر مفهوم حریم خصوصی در این نوع تماسها از بین میرود.
همانطور که گفتیم افراد عادی یا شرکتهای خصوصی و مشاغل آزاد نمیتوانند پرایوت نامبر داشته باشند و فقط وزاتخانهها و نهادها نظامی و انتظامی میتوانند از مخابرات درخواست شماره خصوصی داشته باشند.
پس شرکتهای که زیرمجموعه نهاد یا سازمان کشوری خاصی نیستند، امکان استفاده از شمارههای خصوصی را به صورت قانونی ندارند. پس این خطوط بسیار محدود است و افراد یک سازمان نمیتوانند با این شمارهها با هر کسی تماس بگیرند و آن افراد باید خاص باشند یا موقعیت خاص داشته باشند.
شما میتوانید درباره انواع تماسها در مرکز تماس، مقاله نرم افزار مرکز تماس چیست را مطالعه کنید و دانش خود را در رابطه با تماسهایی که میشود از طریق این نرمافزار انجام داد را افزایش دهید.
پرایوت نامبر با no number چه فرقی دارد؟
شاید شما تماسهایی از سازمانها یا شرکتهای خصوصی داشتهاید که پس از تماس آنها هیچ شمارهای بر صفحه گوشی شما نمایش داده نشده است. در واقع آن شرکت یک نهاد خاص نیست که پرایوت نامبر داشته باشد، پس علت چیست؟
در اداره مخابرات هنوز شمارههایی وجود دارند که بهروزرسانی نشدهاند و زمانی که تماس گیرنده با شما تماس میگیرد، no number بر روی گوشی خود مشاهده میکنید. در واقع حالت no number زمانی اتفاق میافتد که شماره قدیمی آپدیت نشده یا اختلال در خط یا مشکلات فنی به وجود آمده باشد.
درباره پرایوت نامبر کاملا مشخص است و اداره مخابرات این خطوط را برای سازمانهای خاص صادر میکند و آن سازمان طبق قانون و از روی آگاهی از طریق این شمارهها با شما تماس میگیرند.
پس تفاوت پرایوت نامبر و no number در این است که private number به صورت عامدانه از سمت مخابرات شماره تماس گیرنده را نمایش نمیدهد ولی در no number عدم بهروزرسانی، اختلال در شبکه یا مشکلات فنی علت نمایش ندادن شماره هستند.
پاسخ تماس های شماره خصوصی را بدهیم یا خیر؟
در رابطه با پرایوت نامبر طبق قانون فقط به نهادهای خاص تعلق میگیرد و کارکنان این نهادها برای تماس با افراد خاص یا موقعیت خاص میتوانند از این خطوط استفاده کنند. پس پاسخ دادن به این تماسها موردی ندارد، ممکن است با شما برای مسائل امنیتی یا استخدام در نهاد خاصی با این شماره تماس گرفته شود و تصمیمگیری برای پاسخ به این تماسها بر عهده شما است.
اما نکتهای وجود دارد که ممکن است افرادی در اداره مخابرات از طریق رانت و خلاف قانون، پرایوت نامبر را برای افراد غیرمجاز فعال کنند و شما تماسی از طریق شماره خصوصی داشته باشید، در این موارد چون به قانونی یا غیرقانونی بودن تماس آگاه نیستید، بهتر است از دادن اطلاعات شخصی پرهیز کنید.
البته پشتیبانی فنی مخابرات به صورت روزانه پرایوت نامبرها را بررسی و کنترل میکند. در صورتی که پشتیبان شاهد افرادی باشد که در لیست افراد مجاز برای استفاده از شمارههای خصوصی نیستند، سرویس افراد غیرمجاز را قطع میکند و آنها در دستورالعمل پیگیری قانونی قرار میدهد.
در نهایت اگر به هر دلیلی نخواستید به پریوات نامبرها پاسخ دهید، میتوانید در سامانه ثنا ثبت کنید که اگر شکایتی در خصوص شما از سمت نهاد یا سازمان خاصی صورت گرفته است، شما بتوانید ابلاغیه آن را دریافت کنید.
مقالات مرتبط:
آیا ما هم می توانیم تماس خصوصی برقرار کنیم؟
بعضی از کدهای دستوری هستند که برای گرفتن پرایوت نامبر معرفی میشوند این کدها به صورت *67 یا #31# قبل از شماره مقصد گرفته میشود ولی در بیشتر موارد شماره شما را پنهان نمیکنند.
شما میتوانید در گوشی هوشمند خود با خاموش کردن شناسه تماس گیرنده، تمامی تماس های خود را به صورت خصوصی برقرار کنید. این گزینه در گوشیهایی با سیستم عمل اندروید و IOS وجود دارد. البته این روش هم قطعی نیست و در بعضی از گوشیهای هوشمند این گزینه غیرفعال است.
در واقع با قطعیت و صراحت نمیتوان گفت که شما با کمک کدهایی مشخص قبل از شماره تلفن مقصد یا ایجاد تغییراتی خاص در تنظیمات گوشی هوشمند خود میتوانید تماسی با پرایوت نامبر داشته باشید.
مکانیزم فنی پنهان سازی شماره تلفن چگونه است؟
در شبکههای مخابراتی ایران از پروتکل SS7 (Signaling System No. 7) استفاده میشود که مسئولیت مدیریت و کنترل تماسها را بر عهده دارد. این پروتکل به اپراتورهای مخابراتی اجازه میدهد تا دادههای سیگنالی را برای برقراری تماسها و انتقال اطلاعات مربوط به آن ارسال کنند.
در سوئیچها و سرورها و مراکز تماس مخابراتی در ایران، تنظیمات مربوط به نمایش یا عدم نمایش شماره تلفن در سیستمهای Softswitch و MSC (Mobile Switching Center) تنظیم میشود. این مراکز تماس با پردازش درخواست تماس و اطلاعات همراه آن، از جمله Presentation Indicator، تعیین میکنند که آیا شماره باید نمایش داده شود یا خیر.
در واقع میتوان گفت مکانیزم پرایوت نامبر در مخابرات ایران ترکیبی از پروتکلهای سیگنالینگ، تنظیمات دستگاههای تلفن همراه و سامانههای مدیریت اپراتورهاست. با هماهنگی این عناصر، شماره تلفن تماسگیرنده در صورت درخواست نهاد یا سازمان خاص مخفی شده و به گیرنده نمایش داده نمیشود.
کلام پایانی
در این مقاله راویستک متوجه شدیم که پرایوت نامبر تماسی است که هیچ گونه ردی از شماره خود باقی نمیگذارد. این نوع تماس در ایران با دستور مقام اول مخابرات طبق درخواست مقام اول وزاتخانه یا نهادهای نظامی و انتظامی صورت میگیرد. پاسخ به پرایوت نامبر میتواند برای شما چالش برانگیز باشد و شما باید دقت کنید که کلاهبرداران از طریق این شمارهها از شما سوءاستفاده نکنند.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگو شرکت کنید؟نظری بدهید!